Διατροφή & τυρί

 

 

mesogeiaki2

 

 

 

 

Πότε ένα τυρί ονομάζεται Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης);Για ένα τυρί, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρει τον τίτλο του προϊόντος ΠΟΠ είναι οι εξής:

Να παράγεται και να ωριμάζει μέσα σε μια απόλυτα προκαθορισμένη γεωγραφική περιοχή, τα δε ζώα που δίνουν το γάλα να προέρχονται από συγκεκριμένες φυλές, να ζουν, να βόσκουν και να αρμέγονται μέσα στην ίδια περιοχή.

Να μη γίνεται η χρήση χημικών ουσιών για την παρασκευή, ωρίμανση και χρωματισμό του τυριού.

Να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, σύμφωνα με όλη την τεχνική και την πείρα των τυροκόμων της συγκεκριμένης περιοχής.

 

 

Πως πρέπει να συντηρώ τα τυριά που αγοράζω;


Καταρχήν, η ποσότητα τυριού που αγοράζεται θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σας το πολύ για 2-3 μέρες, εκτός αν έχετε προγραμματίσει κάποια εκδήλωση (γιορτή) στο σπίτι σας και χρειάζεται να αγοράσετε μεγάλη ποσότητα κάποιου ή κάποιων τυριών για την παρασκευή συγκεκριμένων φαγητών. Αν δεν επισκέπτεστε το super market πολύ συχνά, προτιμήστε τα επώνυμα, συσκευασμένα σε κενό αέρος τυριά (vacuum) ή σε ταπεράκι με άλμη.

Το τυρί θα πρέπει να το τυλίγετε ερμητικά με διαφανή μεμβράνη για να προφυλάσσεται από τις άλλες μυρωδιές στο ψυγείο, αλλά και για να προλαβαίνετε την ξηρότητα. Επίσης, μια καλή τυριέρα συντήρησης είναι ιδανική για τη φύλαξή του, με την προϋπόθεση να μην τοποθετείτε μαζί μαλακά και σκληρά τυριά. Τέλος, κάθε φορά που θέλετε να καταναλώσετε κάποιο τυρί από το ψυγείο σας, καλό θα είναι να κόβετε όσο χρειάζεστε και το υπόλοιπο να το συσκευάζετε και να το τοποθετείτε πάλι αμέσως στο ψυγείο. Στο δε ψυγείο μην παραλείπετε να αφήνετε κενό μεταξύ των τροφίμων, ώστε να κυκλοφορεί η ψύξη.

 

 

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κοπής τυριών;

 

Για την κοπή του τυριού θα πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι ειδικά μαχαίρια, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από εξειδικευμένα καταστήματα οικιακών ειδών ή από τμήματα με οικιακά είδη σε super market κι αλλού. Τα ειδικά αυτά μαχαίρια στην άκρη τους έχουν δύο μικρές μύτες, που διευκολύνουν πολύ το σερβίρισμα των μικρών κομματιών του τυριού. Χρήσιμο επίσης είναι και το ξύλο κοπής, στο οποίο τοποθετείτε το τυρί για να το κόβετε ευκολότερα.

Τα σχήματα των κομματιών του τυριού που μπορείτε να κόψετε ποικίλλουν, με επικρατέστερα τις φέτες, τα τρίγωνα και τους κύβους. Τα σκληρά τυριά όπως το regato, το κεφαλοτύρι, η παρμεζάνα κι άλλα, μπορείτε φυσικά να τα τρίψετε.

Προσοχή μεγάλη στην καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιήσετε στη διαδικασία κοπής του τυριού. Έχει μεγάλη σημασία το ειδικό μαχαίρι, για παράδειγμα, να μην έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την κοπή διαφορετικού τυριού και να είναι καλά πλυμένο.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλα εργαλεία κοπής τυριού, περισσότερο εξειδικευμένα, σαν το μαχαίρι-σφήνα (λόγχη), που χρησιμοποιείται για την κοπή πολύ σκληρών τυριών, όπως η παρμεζάνα ή η grana padano για παράδειγμα.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζω για το σερβίρισμα των τυριών;

 


Το σερβίρισμα του τυριού χωρίζεται, μπορούμε να πούμε, σε δύο κατηγορίες. Η μία αφορά στο σερβίρισμα του καθημερινού τραπεζιού κι η άλλη του επίσημου. Στο καθημερινό σας τραπέζι θα πρέπει να βγάζετε από το ψυγείο την τυριέρα με το τυρί και να κόβετε όσο θέλετε, με το ειδικό πάντα μαχαίρι και μετά το τέλος του φαγητού σας να την τοποθετείτε πάλι στο ψυγείο. Αν πάλι δεν έχετε τυριέρα, βγάζετε το τυρί από το ψυγείο, το τοποθετείτε σ’ ένα ξύλο κοπής, κόβετε όσο θέλετε και το ξαναβάζετε πίσω στο ψυγείο, αφού το τυλίξετε πάλι στη διάφανη μεμβράνη του. Στο επίσημο τραπέζι, επειδή ο αριθμός των τυριών που θα σερβίρετε είναι σίγουρα μεγαλύτερος απ’ ότι στο καθημερινό, θα χρειαστείτε μια μεγαλύτερη τυριέρα, πάντα ξύλινη, στην οποία θα χωράνε τουλάχιστον 4 μεγάλα κομμάτια τυριού από διαφορετικά είδη. Να προσέχετε αν στην τυριέρα υπάρχουν και μαλακά και σκληρά τυριά, να είναι καλά διαχωρισμένα. Αυτό γιατί, τα μαλακά και τα σκληρά τυριά διαφέρουν μεταξύ τους αρκετά. Έχουν διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας που δίνουν άλλο άρωμα, γεύση, υφή κι αν τα μεν είναι δίπλα στα δε, τότε επικαλύπτονται όλοι αυτοί οι παράγοντες μεταξύ τους. Μαζί βέβαια με την τυριέρα και τα τυριά έχετε και τα εδικά μαχαίρια κοπής.

Σημαντικό επίσης είναι να βγάζετε από το ψυγείο το τυρί ή τα τυριά περίπου μισή ώρα πριν από το σερβίρισμα, γιατί έτσι αναδεικνύεται περισσότερο το άρωμα και η γεύση τους. Εξαίρεση αποτελούν όμως τα μαλακά τυριά, τα οποία καλό είναι να τα βγάζετε περίπου 10-15 λεπτά πριν από το σερβίρισμά τους, γιατί διαφορετικά χαλάει η υφή τους και ξινίζουν εύκολα.

Προτείνουμε ακόμη, ανάμεσα στα τυριά στην ξύλινη τυριέρα, να τοποθετείτε άσπρο ή μαύρο μυρωδάτο σταφύλι και καθαρισμένα καρύδια, έτσι ώστε να αναδίδεται ακόμη περισσότερο το άρωμά τους.

 

 

 

Ποια η θρεπτική αξία των τυριών;

 


Όλοι γνωρίζουμε ότι το τυρί προέρχεται από το γάλα, ένα -θα μπορούσαμε να πούμε- μαγικό προϊόν. Τροφή ισορροπημένη, με πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, νερό και άλατα, όλα εξαιρετικά απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως, η πολύτιμη αυτή τροφή στη μορφή που είναι, παστεριωμένη ή όχι, στο ψυγείο ή αλλού, είναι δύσκολο να διατηρηθεί περισσότερο από μερικές μέρες. Έτσι, ο άνθρωπος βρήκε διάφορους τρόπους ώστε να διατηρήσει τα πολύτιμα συστατικά του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Ένας απ’ αυτούς είναι και η παρασκευή τυριού. Αν θέλαμε με πολύ απλά λόγια να ορίσουμε πως γίνεται το τυρί, θα λέγαμε ότι είναι η διαδικασία αποχωρισμού των στερεών ουσιών του γάλακτος από το γαλακτικό ορό σ’ ένα νέο προϊόν, με νέα υφή, γεύση και άρωμα, που όμως διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα προτερήματα της πρώτης ύλης του, του γάλακτος: πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, A, B, D, E, K καθώς και σειρές αλάτων και ιχνοστοιχείων.

Τα τυριά μαζί με τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και το γάλα, απαραίτητα πρέπει να καταναλώνονται -λόγω της θρεπτικής τους αξίας- 2-3 φορές ημερησίως

 

 

 

Σε τι βοηθούν οι βιταμίνες που λαμβάνω από τα τυροκομικά προϊόντα;

 Βιταμίνη Α: Ενισχύει την όραση, βοηθά την άμυνα του οργανισμού, συντελεί στην ανάπτυξη, συμβάλλει σε γερά οστά, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα.

Βιταμίνη Β2: Βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Βοηθά την όραση και μειώνει την κούραση των ματιών. Συνεργάζεται με άλλες ουσίες στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.

Βιταμίνη Β12: Σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια, εμποδίζοντας μ’αυτό τον τρόπο την αναιμία. Βοηθά στην ανάπτυξη και ανοίγει την όρεξη των παιδιών. Αυξάνει την ενεργητικότητα και διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα. Βοηθά στην αξιοποίηση λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, τη μνήμη και την ισορροπία.

Βιταμίνη D: Ενεργοποιεί το ασβέστιο και το φώσφορο (απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών, καθώς και για γερά δόντια και οστά). Βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Α και στην πρόληψη του κρυολογήματος (σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Α και C).

Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων που οφείλεται σε οξείδωση. Τροφοδοτεί το σώμα με οξυγόνο και χαρίζει μεγαλύτερη αντοχή. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Α προστατεύει τους πνεύμονες από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης βοηθά στην αποτροπή των αποβολών.

Βιταμίνη Κ: Βοηθά στην κατάλληλη πήξη του αίματος και συντελεί στην αποφυγή εσωτερικών αιμορραγιών.

 

 

 

Τι ρόλο παίζει το ασβέστιο στη διατροφή μου;Ασβέστιο: Διατηρεί γερά κόκκαλα και γερά δόντια. Βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, στην ισορροπία του νευρικού συστήματος και στο μεταβολισμό του σιδήρου. Εξαλείφει τα προβλήματα αϋπνίας. Στο τυρί, το ασβέστιο είναι σε τέτοια μορφή που απορροφάται πολύ ευκολότερα από το ασβέστιο άλλων τροφών.

 

 

Είναι τα τυριά πλούσια πηγή πρωτεϊνών;Τα τυριά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες στη διατροφή του ανθρώπου. Οι πρωτεΐνες δημιουργούνται από τα αμινοξέα, 22 στο σύνολό τους, από τα οποία 8 είναι βασικά. Εάν κάποιο από τα βασικά αμινοξέα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ή λείπει, τότε μειώνεται η αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων. Τα τυριά είναι πλούσια πηγή του τύπου πρωτεΐνης (πλήρης πρωτεΐνη), η οποία παρέχει την κατάλληλη ισορροπία των 8 βασικών αμινοξέων, γι’αυτό και πρέπει ν’ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε διαιτολογίου.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Εξαγωγική δραστηριότητα

exagoges    Εξαγωγική δραστηριότητα...

    περισσότερα...

Μυστικά της Τυροκομίας

turokomeia    Mυστικά της τυροκομίας...

    περισσότερα...

Μηχανήματα Τυροκομίας

mhxanhmata    Mεταχειρισμένα μηχανήματα...

    περισσότερα...